19 April 2020
Het Anton Pieck draaiorgel brengt een vrolijke noot op de Bevrijdingsdag van Hattem
Het Anton Pieck draaiorgel bracht met Oudhollandse liedjes een glimlach op de gezichten op de 75e Bevrijdingsdag van Hattem.
Door de Coronamaatregelen vanuit de overheid is het stil in het Anton Pieck Museum, maar achter de schermen wordt er nog met enthousiasme doorgewerkt om het museum in optimale staat te houden. Klaar voor betere tijden.
Door de maatregelen zijn veel mensen aan huis gekluisterd. Ook onze ouderen in Hattem hebben daar veel last van. Het Anton Pieck team wilde deze ouderen uit Hattem een hart onder de riem steken.
En dit deed het Anton Pieck Museum met het bijzondere en mooie Anton Pieck draaiorgel die met haar klanken en Oudhollandse liedjes weer een glimlach op de gezichten tevoorschijn toverde.
Op zaterdag 18 april tussen 10.00 en 13.00 uur liet het draaiorgel bij Zorg- en Wooncentrum De Bongerd, Appartementencomplex Hof van Blom, Appartementencomplex Uilennest, Statenhof en bij de Dikke Tinne, zijn vrolijke deuntjes horen. Vele ouderen zwaaiden voor het raam of gingen spontaan mee dansen op hun balkon.
Voor deze bijzondere gelegenheid werden Anton Pieck gebakjes voor de verzorgingshuizen bezorgd door bakker Blom.
Een impressie wordt weergegeven in de video hieronder.
Het Anton Pieck draaiorgel is gebouwd door de firma Jan van Eijk draaiorgels in Terwolde en is in oktober 1987 onthuld(*).
Anton Pieck is bij het ontwerp betrokken geweest en heeft de bouwer toestemming gegeven om na het bouwen het orgel natuurgetrouw te beschilderen met de prachtige Anton Pieck tekeningen die iedereen kent. Bij de doop van het orgel en de onthulling van de naam Anton Pieck orgel zou Pieck zelf aanwezig zijn. Helaas werd hij door een griep geveld en nam zijn kleinzoon Erik deze taak van hem over. Anton Pieck was zeer trots op het draaiorgel dat zijn naam draagt, maar hij is kort na de onthulling overleden en heeft zelf het draaiorgel dus niet spelend kunnen zien.
Het orgel heeft zich eerder laten horen in Hattem, maar heeft nu vlak voor de geboortedag van Anton Pieck (op 19 april) op deze bijzondere en ‘stille’ dag van de bevrijding van Hattem, acte de préséance gegeven voor onze ouderen.
(*) In het persbericht was de vermelding “gebouwd in 1986”. Dit was onjuist. Op het draaiorgel zelf staat rechtsonder vermeld: “1987” zie 3e foto hiernaast.
We hebben dit gecheckt bij John van Eijk en hij bevestigd: “De onthulling heeft plaats gevonden in oktober 1987”. Anton Pieck had daar zelf graag bij willen zijn maar was toen ziek. Jan van Eijk heeft hem kort te voren nog bezocht en hem een film laten zien van het nieuwe draaiorgel met zijn naam en een aantal van zijn tekeningen. Een beschrijving hiervan is te vinden op de website “Digibron”.
Zijn kleinzoon Erik heeft de onthulling in zijn naam gedaan.
(met dank aan de oplettende quiz deelnemers die hierover een opmerking maakten, omdat het jaartal 1986 geen keuze was bij de antwoorden)