Anton Pieck en zijn houtsneden

In de periode 1918 tot 1927 maakte Anton Pieck 60 houtsneden. In dit oeuvre kwamen ook ieder jaar een of twee verschillende dieren van zijn hand naast zijn andere onderwerpen, zoals natuur, dorpen, steden, ex-libris en geboortekaartjes.

De eerste succesvolle houtsnede van Pieck was ‘Vier kippen’ in 1918. Deze is honderden malen afgedrukt, soms in grijs, maar meestal met rode kammen. Na het inkerven van de tekening werd dan met één vinger de grijze inkt op het blokje gesmeerd en met de andere vinger werden de rode partijen ingevuld, daarna een stukje rijstpapier erover en voorzichtig afwrijven. Als je de gezapige kippetjes bekijkt is het geen wonder dat de aandacht van velen naar dit prentje is uitgegaan. De kunst van het weglaten is hier hoog ontwikkeld. Verscheidene bladen vol schetsen zijn aan de definitieve compositie voorafgegaan en toch schijnt het pluimvee moeiteloos en met losse hand in zijn karakteristieke houding op de stok zijn neergezet en uitgesneden.

Een van de boeiendste houtsneden uit het oeuvre van Pieck is ongetwijfeld de ‘Kreeft’ in 1926. Het eigenaardige schepsel met de zware scharen en de gevoelige sprieten, het harde pantser en de fijne haren, is alleen technisch al een subliem werk. Je kunt je voorstellen met wat voor spanning de sprieten uitgestoken zijn- één kleine onderbreking van de concentratie zou catastrofale gevolgen gehad hebben, maar hoe fijn en sterk tegelijk is deze kreeft uitgebeeld. Met deze houtsnede heeft Pieck zijn verdienste als houtsnijder wel overtuigend en op meesterlijke wijze aangetoond.

Nu te zien in de expositie: De Passie van Pieck Nu te zien t/m 7 januari 2024

vierkippen met rode kam
Kreeft