Dag van de muzikanten, Anton Pieck’s humor
De dag van de muzikanten, 22 november, is een aanleiding om enkele tekeningen met dat thema en Piecks humor daarin, onder de aandacht te brengen. Het hoorde in de tijd van Anton Pieck bij een degelijke opvoeding om piano te kunnen spelen. Arme mensen hadden geen piano. Voor hen was een draaiorgel en een fanfare het toppunt van muziekgenot. Die twee verschillende werelden legde Pieck talloze malen vast in zijn tekeningen. Eigen grappige ervaringen en waarnemingen verwerkte Anton Pieck ook regelmatig in zijn gecomponeerde platen, zoals bijvoorbeeld in ‘Het muziekavondje’: de voorstelling gaat volgens de overlevering terug op een huisconcertje bij Pieck, s schoonouders waarvan de amuzikale Pieck verveeld wegvluchtte door uit het raam te klimmen (achter het raam is hij nog net te zien).
Draaiorgels en fanfares
Anton Pieck was wel een groot liefhebber van draaiorgels en fanfares. De tekening van de ‘ Vlaamse muzikanten’ laat zien dat de fanfare luid toeterend loopt achter de man voorop. Hij draagt het vaandel met daarop een afbeelding van Cecilia. Heel toepasselijk voor een muziekgezelschap, want Cecilia is de beschermvrouw van de muziek, instrumentenmakers en zangers. Zij was een Romeinse martelares uit de derde eeuw na Christus. Het schijnt zo geweest te zijn dat zij troost vond in muziek om alle leed van de wereld te weerstaan. Daarom is het natuurlijk niet gek om achter haar aan te lopen terwijl je je wangen bol blaast op trompetten, tuba’s en andere blaasinstrumenten.
Vlak achter het vaandel loopt de man met de geprepareerde grote trom en het bekken. Het publiek is toegestroomd om naar de muzikanten te komen kijken en te genieten van hun spel. Op de voorgrond lopen twee jongens mee. Eén van de twee voelt zich met zijn blikken trommel een deelnemer aan het muzikale spektakel, alhoewel hij vergeet mee te trommelen; hij heeft de stokken in zijn linkerhand. Maar hij hoort er wel bij met zijn blauwe hoge hoed en jas. In deze prent zie je ook weer een grote dosis humor van Pieck. Dat komt prachtig tot uiting in de zich voortsnellende vader die zijn dochtertje meesleurt naar huis. Misschien om daar naar andere muziek te luisteren?