Herinneringen aan Anton Pieck
Vandaag 24 november 2021 is het 34 jaar geleden dat Anton Pieck is overleden. Het Anton Pieck Museum in Hattem bestond toen net 3 jaar, Anton Pieck bezocht het museum met enige regelmaat. Zijn laatste bezoek aan het museum was op 13 november 1987.
Tot aan zijn overlijden besteedde Anton Pieck elke dag nog vele uren aan tekenen, want hij wilde altijd tekenen. Een uitspraak van hem was:
Ik wil werken, ik wil heel hard werken en er dan bij neervallen’
Zo heeft hij ook tot zijn laatste dagen geleefd. Op 18 oktober 1987 was Anton Pieck te ‘gammel’ en te ‘sloom ’ om te tekenen, hij had wat last van bronchites. Daarom ging hij die dag maar wat signeren voor zijn ‘museumpje’, zoals hij dat noemde. Want dat moest toch ook nog gedaan worden. Met de opbrengst van deze litho’s zou de collectie van het Museum aangevuld kunnen worden. De voorraad bestond uit twaalf afbeeldingen waarvan elk tweehonderdenvijftig exemplaren waren gedrukt. Hij wilde deze nummeren en signeren en dan moesten deze het liefst maar weer zo snel mogelijk het huis uit. Omdat er in de werkkamer te weinig plaats was, gebeurde het signeren beneden in de achterkamer. Hij werkte honderd exemplaren per keer af en legde de afbeeldingen in pakjes van tien, om het geheel wat overzichtelijk te houden. Op 13 november 1987 leverde hij de precieuze lading glimlachend af bij het museum. Nu kon het museum weer een tijd verder, wist hij.
Anton Pieck genoot die dag in het museum en hij heeft toen de expositie nog uitgebreid bekeken en veel mensen gesproken. Op de terugweg in auto sprak hij met zijn chauffeur, Ingrid van de Wijer, dat hij nog zo had genoten van deze dag, toch is het heel bijzonder, zo sprak hij:
‘Dat je één van de mooiste dagen van je leven hebt op je tweeënnegentigste…’
dat is toch mooi. Maar:
‘Er is nog zo weinig tijd…’
Dit was zijn laatste bezoek aan het Anton Pieck Museum in Hattem. Daarna werkte hij tot twee dagen voor zijn overlijden nog aan het inkleuren van zijn laatste kalenderplaat ‘Zwarte Bijlsteeg, Amsterdam rond 1900’, die bestemd was voor de kalender van 1989.
Door het overlijden van Anton Pieck in de nacht van 23 op 24 november 1987 bleef deze tekening onvoltooid op zijn tekenplank achter. Deze onafgemaakte kalenderplaat van “De Zwarte Bijsteeg” is als orgineel te zien in de huidige expositie ‘Stille wateren, diepe gronden’. En zijn werkhoek met zijn originele tekenplank en alle andere attributen is hier ook te zien.
Van deze hele serie van (genummerde en gesigneerde) Litho’s zijn enkele series nog niet uitverkocht en deze zijn (ingelijst of oningelijst) te koop in de museumwinkel en in de webshop (kijk hier welke litho’s nog te koop zijn).